Vrijdag 25 januari

Op de vrijdag van de Grote Opening maak je korte metten met stereotype denkbeelden, kun je rouletten met insecten en wordt de beste pubquizzer van Tilburg aangewezen. Alle programmaonderdelen zijn gratis toegankelijk, tenzij anders vermeld.

Selecteer een locatie:

Human Library Opening

Vrijdag 25 januari, 13.00 - 14.00u. Locatie: KennisMakerij.
-

Özcan Akyol & Hans van Dijk

Het programma start om 13.00 uur met een openingswoord van Peter Kok, directeur van De Bibliotheek Midden-Brabant en het verhaal van Özcan Akyol. Özcan Akyol doet een boekje open over de vooroordelen die hij in zijn leven heeft ervaren. Wetenschapper Hans van Dijk zal daarna een workshop geven, waarin hij aan de hand van sinaasappels uitlegt hoe stereotypering werkt.

Human Library Lezingen: Feminisme

Vrijdag 25 januari, 14.15 - 14.45u. Locatie: KennisMakerij.
-

Een wetenschappelijke kijk op vooroordelen, Alkeline van Lenning

Feministen maken carrière. Ze doen aan dress for success, dragen chique bh’s, ontharen hun benen en integreren in ‘mannenbolwerken’. Alkeline van Lenning beschrijft de verandering van het feministische ‘straatvechten’ naar het vormgeven van haar of zijn ideeën in werk, in het onderwijs en de politiek door moderne feministen. Feministen strijden niet alleen tegen vrouwenhaat en ongelijkheid, maar ook tegen homofobie of gender stereotype denkbeelden. Waarom is het dan toch, dat zowel vrouwen als mannen het feminisme nog zo vaak in felle bewoordingen hekelen?

Human Library Lezingen: On Being Wrong

Vrijdag 25 januari, 15.00 - 15.30u. Locatie: KennisMakerij.
-

Een wetenschappelijke kijk op vooroordelen, Willem Sleegers

Researcher Willem Sleegers will give a short talk about how people respond when they discover that their beliefs are mistaken. People hold different beliefs about the world, themselves, and each other. However, many of these beliefs are incorrect. A common finding in research on this topic reveals that people often respond to being mistaken in such a way that they maintain their original (incorrect) belief. In this talk, we will discuss research on the many ways that people respond that maintain their original beliefs, and when it is more likely for people to change their minds.

Human Library Lezingen: De ontwikkeling van vooroordelen bij kinderen

Vrijdag 25 januari, 15.45 - 16.15u. Locatie: KennisMakerij.
-

Een wetenschappelijke kijk op vooroordelen, Marion I. van den Heuvel

Hebben baby’s al een voorkeur voor hun eigen ras? Op welke leeftijd ontwikkelt het denken in stereotypes eigenlijk? Hoe werkt dit in het kinderbrein? En hoe wordt dit onderzocht bij baby’s en jonge kinderen? Deze vragen én meer zal Dr. Marion van den Heuvel van het departement Cognitieve Neuropsychologie van Tilburg University bespreken in haar lezing.

Human Library Lezingen: Staatloosheid

Vrijdag 25 januari, 17.15 - 17.45u. Locatie: KennisMakerij.
-

Een wetenschappelijke kijk op vooroordelen, Ileen Verbeek

De definitie van een staatloos persoon is ‘een persoon die door geen enkele staat, krachtens diens wetgeving, als onderdaan wordt beschouwd’. De staatloze bestaat als het ware juridisch niet. In haar lezing vertelt Ileen Verbeek over de vergaande consequenties die staatloosheid heeft voor de betrokken personen en over de vooroordelen die er over staatloosheid heersen.

Human Library Lezingen: Stigma

Vrijdag 25 januari, 18.00 - 18.30u. Locatie: KennisMakerij.
-

Een wetenschappelijke kijk op vooroordelen, Rebecca Bogaers en Kim Janssens

Mensen met psychische problemen hebben minder kansen op de arbeidsmarkt en ervaren problemen bij het vinden en het behouden van betaald werk. In deze lezing zullen we op interactieve wijze dieper ingaan op stigma’s die er zijn rond mentale gezondheidsproblemen op de werkvloer. Hierbij zal er specifiek worden ingegaan op stigma’s die er bestaan binnen defensie en de gemeentelijke re-integratiepraktijk.

De huiskamer van Vittorio Desikan

Vrijdag 25 januari, 14.15 - 18.30u
-

Thee, Perzische lekkernijen en volop verhalen

Vittorio staat inmiddels in Tilburg bekend om zijn ‘huiskamer’ aan de Piushaven waar hij in de zomer zelfgemaakt ijs, en het hele jaar door Perzische delicatessen en warme dranken verkoopt. Hij deelt daarbij graag zijn verhaal als Iranese vluchteling en verhalen van beroemde en minder beroemde schrijvers en dichters. Tijdens deze Human Library Tilburg worden de bezoekers uitgenodigd in zijn huiskamer om iets lekkers te komen drinken en eten en in gesprek te gaan met deze inspirerende man.

Human Library Groepsgesprekken: Criminal Mind

Vrijdag 25 januari, 14.15 - 14.45u en 15.00 - 15.30u
-

Ga een groepsgesprek aan met levende boeken

In groepsverband ga je in gesprek met ‘boeken’ die in hun leven met vooroordelen te maken hebben (gehad). Kom meer te weten over hen en natuurlijk over jezelf.

Taal: Nederlands en Engels.

Let op: voor alle groepsgesprekken moet je je van tevoren aanmelden bij de Human Library inschrijfbalie.

Human Library Junior: Kinderstaatloosheid

Vrijdag 25 januari, 16:00 - 16:30u. Locatie: StemmingMakerij.
-

Lezing over staatloze kinderen door Ileen Verbeek

Als je van geen enkel land ter wereld de nationaliteit hebt, dan ben je staatloos. Dan heb je geen paspoort of een ander officieel document waarmee je kunt aantonen dat je in een land thuishoort. Dit heeft grote gevolgen, onder andere voor het naar school of naar de dokter kunnen gaan. Maar kinderen zonder nationaliteit kunnen zich ook buitengesloten en niet welkom voelen. Het kinderboekje ‘Het Meisje dat Haar Land Verloor’ gaat hierover. In haar lezing vertelt Ileen Verbeek over staatloze kinderen in Nederland en andere plekken in de wereld, en over de vooroordelen die zij tegenkomen.

Ontdek de collectie – Kinderboekencollectie

Dagelijks van 11.00 - 11.45u
-

Rondleiding door Annemarie Bon

Annemarie Bon schrijft voor alle leeftijden prentenboeken, verhalenbundels, informatieve boeken en leesboeken, maar ook AVI-boekjes. Ze neemt kinderen en ouders mee op ontdekkingstocht door de nieuwe kinderbibliotheek.

Let op: voor deelname aan een rondleiding graag aanmelden via lochal.nl/rondleidingen

Haas wil worteltjestaart

Dagelijks van 12:30 tot 14:00u
-

Poppenkastvoorstelling van Haas door Gertie Jaquet en Annemarie Bon

Illustratrice Gertie Jaquet en Annemarie Bon bieden samen een spannende muzikale poppenkastvoorstelling aan rondom het prentenboek ‘Haas wil worteltjestaart’. Terwijl Haas alle mogelijke moeite doet om eindelijk met zijn vrienden van worteltjestaart te kunnen genieten, loert Raaf op een geschikt moment om er met de taart vandoor te kunnen gaan. Wat vinden de kinderen dat gemeen als Raaf de taart inderdaad steelt. Zou dat nog wel goed aflopen?

-

Eigenzinnige kunst met een rauw randje

Kunstloc Brabant vindt het belangrijk inspirerende Brabantse makers een podium te bieden. Wobby.club bijt in de LocHal het spits af door de expositieruimte in de LocHal te transformeren. Vanaf 11 januari exposeren 10 kunstenaars bestaand werk passend bij de zienswijze van het Tilburgse kunstenaarsinitiatief Wobby.club: eigenzinnige kunst met een rauw randje waarin absurdistische humor regelmatig een rol speelt. Werken variërend van tekeningen, schilderijen, sculpturen, installaties en risoprints.

Tour: Ontdek het DigiLab

Dagelijks van 10:00 – 18:00u
-

Schud de uitvinder in jezelf wakker

Schud de uitvinder in jezelf wakker! Kom experimenteren met nieuwe technologie en de modernste hard- en software. In het DigiLab mag je zelf aan de slag met 3D-printen, virtual reality, robots programmeren en apps maken. Onze deuren staan open voor iedereen. Voor jong én oud. Voor voorlopers, maar juist ook voor digibeten. Ontdek het DigiLab, met het DigiLab Ontdekspoor!

Speeddate: Meiden in programmeren

Vrijdag 25 januari, 15:30 – 17:30u
-

Stel je vragen en zie wat ze maken

Wie denkt dat computerprogrammeren typisch iets voor jongens is, heeft het mis! Tijdens deze speeddate maak je kennis met dames die games, kunstwerken en software programmeren. Ze laten zien wat ze maken en beantwoorden al je vragen!

Ben je benieuwd of programmeren iets voor jou is? Of kun je al (een beetje) programmeren, en wil je deze dames graag het hemd van het lijf vragen? Meld je dan snel aan voor de speeddate via digilab@bibliotheekmb.nl

Ik kim sim. Pirke höske kwèèk

Dagelijks van 13:00 – 17:00u
-

Bekijk de ontwikkeling van het leesonderwijs Tilburg via VR

Via Virtual Reality gaan we kennismaken met frater Caesarius Mommers en zijn leesmethode. Vanuit zijn wereld zien we de ontwikkeling van de leesplank als didactisch instrument tot uitdrukkingsmiddel van dialect en identiteit van onze stad Tilburg. Proeverij in samenwerking met Stadsmuseum Tilburg, Stichting Tilburgse Taol, de Fraters van Tilburg en TilburgsAns.

Klaas Vaak en andere fraters

Vrijdag 25 januari, 14:30 – 15:30u
-

Ivo de Wijs over leren lezen

Ivo de Wijs, cabaretier, oud-leraar Nederlands, tekst- en liedjesschrijver, en radiomaker, zal vertellen hoe hij zelf leerde lezen van de Fraters van Tilburg en hoe diezelfde Fraters een rol speelden in zijn verdere leven. De toegang is gratis. Aanmelden vooraf is niet nodig. Kom tijdig in verband met een beperkt aantal plaatsen.

-

Appelsap van lelijke appeltjes i.s.m. Plukgoed, Foodlab Food & Kunstloc

Lelijke appeltjes kunnen juist heel smaakvol zijn. Speciaal voor de Grote Opening is een nieuwe installatie in de vorm van een levensgrote appel ontworpen. Je kunt er luisteren, kijken, tappen en proeven. Kunstenaar Lobke Meekes en de Brabantse fruittelers van de Stuifakker laten zien dat deze appeltjes helemaal niet verloren hoeven te gaan.

Insectenproeverij i.s.m. Patricia Stevens

Vrijdag 25 januari, 13:00 – 17:00u
-

Insecten: het voedsel van de toekomst

Durf jij een insect te eten? Draai aan het rad en maak kennis met de voedzame snack in de vorm van een meelworm sprinkhaan of andere soorten eetbare insecten. Tijdens het eten wordt door dr. Patricia Stevens, insectengoeroe en bioloog, informatie gegeven over het belang van insecten en hun voedingswaarden.

Lezing over het meten van de luchtkwaliteit

Vrijdag 25 januari, 15:00 – 15:45u
-

Samen meten aan fijnstof i.s.m. Joost Wesseling, RIVM

Joost Wesseling is Senior Wetenschapper voor het RIVM en brengt samen met burgers de luchtkwaliteit in Nederland in kaart. Tijdens de Grote Opening legt hij uit hoe we met het FutureLab bij kunnen dragen aan deze metingen en wat we met die informatie kunnen gaan doen.

-

Scholieren meten klimaat Reeshof, op de fiets…

Een groep middelbare scholieren heeft hun eigen sensoren gebouwd om op de fiets het klimaat in de Reeshof te meten. De resultaten van dit project en de plannen voor de toekomst worden hier gepresenteerd.

Meet je stad i.s.m. WAR Amersfoort

Vrijdag 25 januari, 16:00 – 17:00u
-

Sensoren bouwen en data verzamelen, doe je mee?

Meet je Stad is een initiatief van de WAR in Amersfoort. Samen met betrokken burgers bouwen ze sensoren en verzamelen de data om de kennis van de eigen omgeving te vergroten en een onderbouwde mening te vormen. Ook Tilburg heeft inmiddels een plek op het digitale platform van Meet je Stad, en de eerste sensoren worden gebouwd. Wil je mee meten komend jaar? Kom en meld je aan!

Powers of Ten

Vrijdag 25 januari, 12:30 - 12:45u
-

Korte film van het beroemde designmerk Eames

Korte film uit 1977, door Charles en Ray Eames van het beroemde designmerk Eames. Reis in tien minuten van het DNA naar de randen van het universum en terug.

SpaceShip Earth i.s.m. Marjolijn van Heemstra

Vrijdag 25 januari, 12:00 – 12:30u
-

Theatermonoloog over Steward Brand

Schrijver Steward Brand wist met slim gebruik van de media de NASA te bewegen een foto van de aarde te maken en te publiceren. In 1977 werd de eerste foto van de aarde als een totaal gepubliceerd. Het zien van de aarde als een geheel helpt om onze vragen over de toekomst te beantwoorden. In deze korte registratie van een monoloog legt Marjolijn van Heemstra uit hoe dit werkt.

-

Bijen als levende sensoren

Wat kan het analyseren van data ons leren over het leven van bijen? En wat vertelt het gedrag van bijen ons over het leven in Tilburg? De Stadsimker presenteert de plannen om bijenkasten te voorzien van sensoren en wat we van deze data kunnen leren.

Ask me Anything Cosplayers

Vrijdag 25 januari, 13:00 – 14:00u
-

Stel je vragen i.s.m. Human Library Tilburg

Vandaag lopen er door de LocHal bijzonder mooi uitgedoste cosplayers rond! Een aantal cosplayers kan je het kostuum van het lijf vragen bij Human Library. Als je wel eens op een gamebeurs of comic con bent geweest kan je er niet omheen: cosplayers! Cosplay is een vorm van performance art waarbij de deelnemers met (veelal zelfgemaakte) kostuums en attributen personages uit onder andere films, games, anime en comics verbeelden.

Casual Gaming

Vrijdag 25 januari, 12:00 – 15:30u
-

Speel de beste games op playstation, PC, Nintendo Switch en NES

Het GameLab is tussen workshops en masterclasses door gewoon open voor causual gaming met de beste games van het moment op Playstation, PC, Nintendo Switch en NES. Op vrijdag en zaterdag is de adviesleeftijd 12+.

Fortnite Gamingskills

Vrijdag 25 januari, 16:00 – 20:00u
-

Masterclass van E-Sporter Mastirias (VOL)

E-Sporter en streamer Mastirias komt een uitgebreide masterclass Fortnite geven. Mastirias staat in de top 100 van de World Ranking Fortnite pc, met een winratio van 22%. Hij leert je tips and tricks en hij zal je coachen tijdens een aantal potjes Fortnite. Altijd al van een echte E-sporter gaming skills willen leren? Dit is je kans! Neem je eigen laptop mee. Heb je die niet? Dan hebben wij er een aantal beschikbaar. In de pauze is er pizza voor alle deelnemers.

Let op! De masterclass presentatie (16.00 uur tot 17.00 uur) is open voor iedereen, het gaming onderdeel (17.00 uur tot 20.00 uur) is VOL.

Taal: Engels.

Leeftijd: 16+.

Ask me Anything Mastirias

Vrijdag 25 januari, 20:00 – 21:00u
-

Stel je vragen aan Mastirias

Na de masterclass is er tijd om Mastirias vragen te stellen.

Taal: Engels.

Leeftijd: 16+.

Rikke Schrauwen vertelt

Vrijdag 25 januari, 15:30 – 16:00u
-

Gamen als Talent i.s.m. Stichting Verantwoord Gamen

Rikke Schrauwen geeft een korte interactieve presentatie over Gamen als Talent. Wat betekent het om E-sporter te zijn? Wanneer ben je écht goed in gamen? Hoe kan gamen bijdragen aan andere skills?

Book to Be i.s.m. Tilburg CowBoys en Contour de Twern

Vrijdag 25 januari, 13:00 – 18:00u
-

Luisteren naar verhalen die het verdienen verteld te worden

Book to Be is een Tilburgse uitgeverij van boeken die niet geschreven zijn. Een uitgeverij van verhalen waar niet snel naar wordt gevraagd, maar die het wel verdienen om gedeeld of verteld te worden. Op uitnodiging van Contour de Twern schreven acht mensen een flaptekst voor hun boek. Dit is een uitnodiging aan de lezer om het verhaal verder te leren kennen. Wie komt er luisteren?
De hele middag laten de Tilburg Cowboys je kennismaken met Book to Be. Tussen 13.30 – 14.30 uur nemen de acht schrijvers hun Book to Be in ontvangst.

Book to Be i.s.m. Tilburg CowBoys en Contour de Twern

Vrijdag 25 januari, 13:30 – 14:30u
-

Acht schrijvers nemen hun Book to Be in ontvangst

De hele middag laten de Tilburg Cowboys je kennismaken met Book to Be. Tussen 13.30 en 14.30 uur nemen de acht schrijvers hun Book to Be in ontvangst.

Human Library Opening

Vrijdag 25 januari, 13.00 - 14.00u. Locatie: KennisMakerij.
-

Özcan Akyol & Hans van Dijk

Het programma start om 13.00 uur met een openingswoord van Peter Kok, directeur van De Bibliotheek Midden-Brabant en het verhaal van Özcan Akyol. Özcan Akyol doet een boekje open over de vooroordelen die hij in zijn leven heeft ervaren. Wetenschapper Hans van Dijk zal daarna een workshop geven, waarin hij aan de hand van sinaasappels uitlegt hoe stereotypering werkt.

Human Library 1 op 1 gesprekken

Vrijdag 25 januari, 14.15 - 18.30u
-

Ga in gesprek met een levend boek

Human Library is een van oorsprong Deens concept dat de wereld verovert. Bij Human Library zijn de ‘boeken’ mensen die allemaal in hun leven met een bepaald vooroordeel te maken hebben, of hebben gehad. Zij zijn bereid gevonden hun levensverhaal te delen en zijn voor deze middag een boek dat gelezen kan worden. De boektitel beschrijft het stereotype waar ze aan beantwoorden. In één-op-één gesprekken van 30 minuten kom je meer te weten over bijvoorbeeld een Sjamaan, een stotteraar, iemand met depressie of een veganist.

Let op: voor deelname aan een gesprek graag aanmelden bij de Human Library inschrijfbalie.

Human Library Groepsgesprekken: Criminal Mind

Vrijdag 25 januari, 14.15 - 14.45u en 15.00 - 15.30u
-

Ga een groepsgesprek aan met levende boeken

In groepsverband ga je in gesprek met ‘boeken’ die in hun leven met vooroordelen te maken hebben (gehad). Kom meer te weten over hen en natuurlijk over jezelf.

Taal: Nederlands en Engels.

Let op: voor deelname aan een groepsgesprek graag aanmelden bij de Human Library inschrijfbalie.

Human Library Groepsgesprekken: Bankdirecteur

Vrijdag 25 januari, 16.30 - 17.00u en 17.15 - 17.45u
-

Ga een groepsgesprek aan met levende boeken

In groepsverband ga je in gesprek met ‘boeken’ die in hun leven met vooroordelen te maken hebben (gehad). Kom meer te weten over hen en natuurlijk over jezelf.

Let op: voor deelname aan een groepsgesprek graag aanmelden bij de Human Library inschrijfbalie.

Human Library Groepsgesprekken: Depressie

Vrijdag 25 januari, 17.15 - 17.45u en 18.00 - 18.30u
-

Ga een groepsgesprek aan met levende boeken

In groepsverband ga je in gesprek met ‘boeken’ die in hun leven met vooroordelen te maken hebben (gehad). Kom meer te weten over hen en natuurlijk over jezelf.

Let op: voor deelname aan een groepsgesprek graag aanmelden bij de Human Library inschrijfbalie.

Human Library Groepsgesprekken: Moslim/christen

Vrijdag 25 januari, 14.15 - 14.45u, 15.00 - 15.30u en 15.45 - 16.15u
-

Ga een groepsgesprek aan met levende boeken

In groepsverband ga je in gesprek met ‘boeken’ die in hun leven met vooroordelen te maken hebben (gehad). Kom meer te weten over hen en natuurlijk over jezelf.

Taal: Engels.

Let op: voor deelname aan een groepsgesprek graag aanmelden bij de Human Library inschrijfbalie.

Human Library Groepsgesprekken: Tatoeageman

Vrijdag 25 januari, 15.45 - 16.15u en 16.30 - 17.00u
-

Ga een groepsgesprek aan met levende boeken

In groepsverband ga je in gesprek met ‘boeken’ die in hun leven met vooroordelen te maken hebben (gehad). Kom meer te weten over hen en natuurlijk over jezelf.

Taal: Nederlands.

Let op: voor deelname aan een groepsgesprek graag aanmelden bij de Human Library inschrijfbalie.

Human Library Groepsgesprekken: Transseksueel

Vrijdag 25 januari, 14.15 - 14.45u en 15.00 - 15.30u
-

Ga een groepsgesprek aan met levende boeken

In groepsverband ga je in gesprek met ‘boeken’ die in hun leven met vooroordelen te maken hebben (gehad). Kom meer te weten over hen en natuurlijk over jezelf.

Let op: voor deelname aan een groepsgesprek graag aanmelden bij de Human Library inschrijfbalie.

Human Library Lezingen: De ontwikkeling van vooroordelen bij kinderen

Vrijdag 25 januari, 15.45 - 16.15u. Locatie: KennisMakerij.
-

Een wetenschappelijke kijk op vooroordelen, Marion I. van den Heuvel

Hebben baby’s al een voorkeur voor hun eigen ras? Op welke leeftijd ontwikkelt het denken in stereotypes eigenlijk? Hoe werkt dit in het kinderbrein? En hoe wordt dit onderzocht bij baby’s en jonge kinderen? Deze vragen én meer zal Dr. Marion van den Heuvel van het departement Cognitieve Neuropsychologie van Tilburg University bespreken in haar lezing.

Let op: voor deelname aan een groepsgesprek graag aanmelden bij de Human Library inschrijfbalie.

Human Library Lezingen: Feminisme

Vrijdag 25 januari, 14.15 - 14.45u. Locatie: KennisMakerij.
-

Een wetenschappelijke kijk op vooroordelen, Alkeline van Lenning

Feministen maken carrière. Ze doen aan dress for success, dragen chique bh’s, ontharen hun benen en integreren in ‘mannenbolwerken’. Alkeline van Lenning beschrijft de verandering van het feministische ‘straatvechten’ naar het vormgeven van haar of zijn ideeën in werk, in het onderwijs en de politiek door moderne feministen. Feministen strijden niet alleen tegen vrouwenhaat en ongelijkheid, maar ook tegen homofobie of gender stereotype denkbeelden. Waarom is het dan toch, dat zowel vrouwen als mannen het feminisme nog zo vaak in felle bewoordingen hekelen?

Let op: voor deelname aan een groepsgesprek graag aanmelden bij de Human Library inschrijfbalie.

Human Library Lezingen: Honor related violence/culture of honor

Vrijdag 25 januari, 16.30 - 17.00u. Locatie: KennisMakerij.
-

Een wetenschappelijke kijk op vooroordelen, Yvette van Osch

A brother who hurts his sister to save the family honor? Many Dutch people find honor-related violence incomprehensible, and many think that it only happens in non-Western cultures. However, various professionals, including police officers, legal professionals, and social workers, come across it on a daily basis. How can they deal with honor-related abuse if they cannot understand the phenomenon? Based on a new socio-psychological perspective, van Osch will try to explain honor-related violence, also from a Western perspective.

Important info: it is required to sign up at the Human Library registration desk.

Human Library Lezingen: On Being Wrong

Vrijdag 25 januari, 15.00 - 15.30u. Locatie: KennisMakerij.
-

Een wetenschappelijke kijk op vooroordelen, Willem Sleegers

Researcher Willem Sleegers will give a short talk about how people respond when they discover that their beliefs are mistaken. People hold different beliefs about the world, themselves, and each other. However, many of these beliefs are incorrect. A common finding in research on this topic reveals that people often respond to being mistaken in such a way that they maintain their original (incorrect) belief. In this talk, we will discuss research on the many ways that people respond that maintain their original beliefs, and when it is more likely for people to change their minds.

Important info: it is required to sign up at the Human Library registration desk.

Human Library Lezingen: Staatloosheid

Vrijdag 25 januari, 17.15 - 17.45u. Locatie: KennisMakerij.
-

Een wetenschappelijke kijk op vooroordelen, Ileen Verbeek

De definitie van een staatloos persoon is ‘een persoon die door geen enkele staat, krachtens diens wetgeving, als onderdaan wordt beschouwd’. De staatloze bestaat als het ware juridisch niet. In haar lezing vertelt Ileen Verbeek over de vergaande consequenties die staatloosheid heeft voor de betrokken personen en over de vooroordelen die er over staatloosheid heersen.

Let op: voor deelname aan een groepsgesprek graag aanmelden bij de Human Library inschrijfbalie.

Human Library Lezingen: Stigma

Vrijdag 25 januari, 18.00 - 18.30u. Locatie: KennisMakerij.
-

Een wetenschappelijke kijk op vooroordelen, Rebecca Bogaers en Kim Janssens

Mensen met psychische problemen hebben minder kansen op de arbeidsmarkt en ervaren problemen bij het vinden en het behouden van betaald werk. In deze lezing zullen we op interactieve wijze dieper ingaan op stigma’s die er zijn rond mentale gezondheidsproblemen op de werkvloer. Hierbij zal er specifiek worden ingegaan op stigma’s die er bestaan binnen defensie en de gemeentelijke re-integratiepraktijk.

Let op: voor deelname aan een groepsgesprek graag aanmelden bij de Human Library inschrijfbalie.

Human Library Junior: Kinderstaatloosheid

Vrijdag 25 januari, 16:00 - 16:30u. Locatie: StemmingMakerij.
-

Lezing over staatloze kinderen door Ileen Verbeek

Als je van geen enkel land ter wereld de nationaliteit hebt, dan ben je staatloos. Dan heb je geen paspoort of een ander officieel document waarmee je kunt aantonen dat je in een land thuishoort. Dit heeft grote gevolgen, onder andere voor het naar school of naar de dokter kunnen gaan. Maar kinderen zonder nationaliteit kunnen zich ook buitengesloten en niet welkom voelen. Het kinderboekje ‘Het Meisje dat Haar Land Verloor’ gaat hierover. In haar lezing vertelt Ileen Verbeek over staatloze kinderen in Nederland en andere plekken in de wereld, en over de vooroordelen die zij tegenkomen.

De huiskamer van Vittorio Desikan

Vrijdag 25 januari, 14.15 - 18.30u
-

Thee, Perzische lekkernijen en volop verhalen

Vittorio staat inmiddels in Tilburg bekend om zijn ‘huiskamer’ aan de Piushaven waar hij in de zomer zelfgemaakt ijs, en het hele jaar door Perzische delicatessen en warme dranken verkoopt. Hij deelt daarbij graag zijn verhaal als Iranese vluchteling en verhalen van beroemde en minder beroemde schrijvers en dichters. Tijdens deze Human Library Tilburg worden de bezoekers uitgenodigd in zijn huiskamer om iets lekkers te komen drinken en eten en in gesprek te gaan met deze inspirerende man.

Human Library Wandeling

Vrijdag 25 januari, 14.30 - 15.00u, 15.15 - 15.45u en 16.00 - 16.30u
-

Wandel oordeel(-)vrij en neem anders waar dan je gewend bent

Iedereen neemt waar. Daar hebben we onze zintuigen voor gekregen. We interpreteren die waarneming allemaal en dat doet iedereen anders. Tijdens de groepswandeling met wandelcoach Annemieke oordeel(-)vrij ga je ervaren hoe je anders kan waarnemen dan je gewend bent en wat het met je doet als je zonder (voor)oordeel waarneemt.

Let op: voor deelname aan één van de drie wandelingen graag aanmelden bij de Human Library inschrijfbalie.

Face It

Vrijdag 25 januari, 12.30 - 18.30u. Locatie: Hoofdingang.
-

Ontmoet op interactieve wijze je eigen en andermans vooroordelen

Inloop bij Human Library Tilburg met Face It bij ingang van de LocHal. De tentoonstelling Face It toont bezoekers op een interactieve manier hun eigen en andermans vooroordelen.

Ontdek de LocHal

Dagelijks om 10.00 - 10.45u en 14.00 - 14.45u
-

Onze gidsen leiden je rond (VOL)

Maak kennis met de veelzijdige LocHal. Dagelijks om 10.00 – 10.45u en 14.00 – 14.15u. Alleen vrijdag ook ‘s avonds van 19.00 – 19.45u. Nergens werk en studeer je creatiever en meer ontspannen. Wij, de Bibliotheek Midden-Brabant, Kunstloc Brabant en Seats2meet, nemen je als kersverse bewoners mee naar het verleden, heden en de toekomst van onze monumentale LocHal tijdens een rondleiding van 30 tot 45 minuten.

Helaas zitten alle rondleidingen door de LocHal vol. Er is wel nog plek bij onze collectierondleidingen. Deze reserveer je hier.

Ontdek de collectie – Kinderboekencollectie

Dagelijks van 11.00 - 11.45u
-

Rondleiding door Annemarie Bon

Annemarie Bon schrijft voor alle leeftijden prentenboeken, verhalenbundels, informatieve boeken en leesboeken, maar ook AVI-boekjes. Ze neemt kinderen en ouders mee op ontdekkingstocht door de nieuwe kinderbibliotheek.

Let op: voor deelname aan een rondleiding graag aanmelden via www.lochal.nl/rondleidingen

Ontdek de collectie – Kookboekencollectie

Dagelijks van 11.00 - 11.45u
-

Rondleiding door Guus Tuerlings

Fans van kookboeken kennen Guus Teurlings van zijn Tilburgse kookboekenwinkel 63graden. Deze winkel heeft een aanbod van meer dan 2.200 titels. Laat je door deze kenner gidsen door de wereld van de kookboeken en ontdek hoe culturen elkaar ontmoeten in de keuken.

Let op: voor deelname aan een rondleiding graag aanmelden via www.lochal.nl/rondleidingen

Ontdek de collectie – Stripcollectie

Dagelijks van 11.00 - 11.45u
-

Rondleiding door Jeroen de Leijer

Striptekenaar Jeroen de Leijer is vooral bekend van Eefje Wentelteefje. Hij maakte daarnaast onder meer Radio Bergeijk (naar het gelijknamige radioprogramma) en Ragnar Plasbips. Jeroen gidst je door de strips voor jongeren en volwassenen.

Let op: voor deelname aan een rondleiding graag aanmelden via www.lochal.nl/rondleidingen

Ontdek de collectie – Filosofiecollectie

Dagelijks van 15.00 - 15.45u
-

Rondleiding door filosofen Daan Keij en Tom van de Wijgert

De uitgebreide filosofiecollectie vraagt om een nadere kennismaking. Laat je meenemen op ontdekkingstocht door Daan Keij en Tom van de Wijgert. Beiden studeerden filosofie en werken in de bibliotheek.

Let op: voor deelname aan een rondleiding graag aanmelden via www.lochal.nl/rondleidingen

Ontdek de collectie – Nieuwste romans

Dagelijks van 15.00 - 15.45u
-

Rondleiding door een expert van Tilt

Tilt ‘Laat de letteren leven’ in Brabantse steden en is daarnaast vooral bekend van het jaarlijkse literaire festival in Tilburg. Laat je door Tilt gidsen door ‘de straat’, langs de romans die het laatste jaar zijn verschenen.

Let op: voor deelname aan een rondleiding graag aanmelden via www.lochal.nl/rondleidingen

Ontdek de collectie – Poëziecollectie

Dagelijks van 15.00 - 15.45u
-

Rondleiding door Nick J. Swarth

De Nederlandstalige poëzie en haar geschiedenis, verhalen, successen en schandalen. Dichter, performer Nick J. Swarth kent ze en kan daar meeslepend over vertellen. Hij neemt je mee op ontdekkingstocht boven in de LocHal.

Let op: voor deelname aan een rondleiding graag aanmelden via www.lochal.nl/rondleidingen

De Grootste PubQuiz van Tilburg

Vrijdag 25 januari, 20.00 - 22.30u. Locatie: StadsCafé.
-

Vol: aanmelden helaas niet meer mogelijk

Op vrijdagavond 25 januari verkeert de LocHal in heuse kroegsferen tijdens de Grootste PubQuiz van Tilburg. Allerlei Tilburgse horecaondernemingen en samenwerkingspartners bundelen samen met de Bibliotheek de krachten om dit voor één keer te realiseren voor de stad. Zijn jij en je vrienden de ultieme pubquizers? Speel mee met je team van maximaal 5 personen en ga voor de winst. Of gewoon voor de gezelligheid natuurlijk! 5 euro per team, inclusief bitterballen.

Wijze van aanmelden: de Grootste PubQuiz is helaas al helemaal volgeboekt.

The PubQuiz Afterparty

Vrijdag 25 januari, 22.30 - 01.00u. Locatie: StadsCafé.
-

Borrel na met je quizvrienden of kom speciaal voor de tunes!

Na de prijsuitreiking gaan de tafels aan de kant en is het tijd voor de PubQuiz Afterparty. Uiteraard voor de strijdende teams, maar iedereen is welkom om te proosten bij deze naborrel. Met achter de draaitafel de Tilburgse The Boy Next Door, die onlangs hits scoorde met ‘La Colegiala’ en ‘Whenever’. En met Martijn La Grouw, voormalig SlamFM-DJ en oud-student uit Tilburg, die zorgt voor een mooi einde van deze vrijdagavond.

De Grootste PubQuiz van Tilburg

Vrijdag 25 januari, 20.00 - 22.30u. Locatie: StadsCafé.
-

Vol: aanmelden helaas niet meer mogelijk

Op vrijdagavond 25 januari verkeert de LocHal in heuse kroegsferen tijdens de Grootste PubQuiz van Tilburg. Allerlei Tilburgse horecaondernemingen en samenwerkingspartners bundelen samen met de Bibliotheek de krachten om dit voor één keer te realiseren voor de stad. Zijn jij en je vrienden de ultieme pubquizers? Speel mee met je team van maximaal 5 personen en ga voor de winst. Of gewoon voor de gezelligheid natuurlijk! 5 euro per team, inclusief bitterballen.

Wijze van aanmelden: de Grootste PubQuiz is helaas al helemaal volgeboekt.

The PubQuiz Afterparty

Vrijdag 25 januari, 22.30 - 01.00u. Locatie: StadsCafé.
-

Borrel na met je quizvrienden of kom speciaal voor de tunes!

Na de prijsuitreiking gaan de tafels aan de kant en is het tijd voor de PubQuiz Afterparty. Uiteraard voor de strijdende teams, maar iedereen is welkom om te proosten bij deze naborrel. Met achter de draaitafel de Tilburgse The Boy Next Door, die onlangs hits scoorde met ‘La Colegiala’ en ‘Whenever’. En met Martijn La Grouw, voormalig SlamFM-DJ en oud-student uit Tilburg, die zorgt voor een mooi einde van deze vrijdagavond.

Film TextielLab

Doorlopend. Locatie: Videoscherm 2e etage.
-

Film TextielLab

Deze korte film door Frans Parthesius toont de totstandkoming van de textiele wanden in de LocHal, ontwikkeld door ontwerpstudio Inside Outside in samenwerking met het TextielMuseum|TextielLab. De film biedt inzicht in de ontwerpfase, de ontwikkeling, de productie, het assembleren en de finale installatie: een bijzondere blik achter de schermen van dit indrukwekkende project.

Fotodocumentaire ‘Wheels of Time’

Dagelijks. Locatie: Videoscherm 2e etage.
-

Van stoere spoorwerkplaats tot kloppend stadshart

‘Wheels of Time’: van stoere spoorwegwerkplaats tot kloppend stadshart. Gerdien Wolthaus Paauw fotografeert de transformatie van de Tilburgse Spoorzone tussen 2013 en 2020 in ‘stones & stories’. Al fotograferend ontdekt ze hoe vergeetachtig het geheugen is en het belang van documentatie. Fotografie als anker tegen de vergetelheid en als bron van beeldverhalen. Gerdien zal dit zelf tussen 14:30u en 15:30u toelichten.

De Jaozeetie

Dagelijks, StadsBalkon
-

Rariteitenkabinet met een typisch Tilburgse twist

Jaozeetie! Een prachtige Tilburgse uitspraak als reactie op een sterk verhaal of op een onwaarschijnlijke gebeurtenis. De Jaozeetie is soort van rariteitenkabinet met een typisch Tilburgse twist. Zo’n vijftig verhalen komen in De Jaozeetie aan bod. Van lang geleden, maar ook de meer recente geschiedenis van de stad. De vele voorwerpen, foto’s en geluidsfragmenten zullen bij sommigen herinneringen oproepen, voor anderen zijn ze nieuw. Tijdens de maand januari is De Jaozeetie te zien op het stadsbalkon, in de LocHal.

Film Transformatie

Doorlopend. Locatie: Videoscherm 2e etage.
-

Gemeente Tilburg presenteert

De film ‘Transformatie’ gaat niet alleen over de transformatie van de LocHal maar ook over hetgeen de plek en de partners in die LocHal betekenen voor stad en samenleving. Zichtbaar op het videoscherm op de 2e etage.

Presentatie Pien den Hollander

Dagelijks, Ingang Noord, 13.00 - 17.00u
-

Kunstenares die ontwerp voor noordingang maakte

Kunstenares Pien den Hollander heeft begin 2018 deelgenomen aan talentontwikkelingstraject ‘De Kunstopdracht’ van Kunstloc Brabant. Haar winnende ontwerp wordt binnenkort gerealiseerd bij de entree van de LocHal aan de Burgemeester Brokxlaan. Tijdens de Grote Opening geeft Pien een presentatie om je kennis te laten maken met dit bijzondere ontwerp. Jij kunt zelf ook onderdeel worden van deze nieuwe Tilburgse deur door bij te dragen aan haar crowdfund-campagne. Als tegenprestatie ontvangen donateurs namelijk een uniek stukje genummerd staal dat uit de deur wordt gesneden.

Pien den Hollander

Noordingang & doorlopend
-

Kunstloc presenteert: Pien den Hollander over ontwerp entree

Toelichting van Pien dagelijks van 16:00u tot 19:00u.