Zaterdag 26 januari

De zaterdag van de Grote Opening staat in het teken van meedoen. In de labs kun je volop samenwerken, leren en uitproberen. Voor jong en oud. Alle programmaonderdelen zijn gratis toegankelijk, tenzij anders vermeld.

Selecteer een locatie:

-

Eigenzinnige kunst met een rauw randje

Kunstloc Brabant vindt het belangrijk inspirerende Brabantse makers een podium te bieden. Wobby.club bijt in de LocHal het spits af door de expositieruimte in de LocHal te transformeren. Vanaf 11 januari exposeren 10 kunstenaars bestaand werk passend bij de zienswijze van het Tilburgse kunstenaarsinitiatief Wobby.club: eigenzinnige kunst met een rauw randje waarin absurdistische humor regelmatig een rol speelt. Werken variërend van tekeningen, schilderijen, sculpturen, installaties en risoprints.

Muziektheatervoorstelling: ScherMUTSeling

Zaterdag 26 januari, 12.30 - 13.00u, 14.00 - 14.30u en 15.30 - 16.00u
-

Over het combineren van werk en gezin.

Een komische muziektheatervoorstelling door Banditaas over de herkenbare uitdaging om je gezin met werk te combineren, je lief tevreden te houden en er ook nog een beetje toonbaar uit te zien. Alle geromantiseerde verhalen over ouderschap worden platgeslagen. Met herkenbare situaties, hilarische anekdotes en pakkende liedjes.

Voor alle ouders! Laat de kinderen genieten bij de voorleesmarathon en duik zelf in deze confronterende theatervoorstelling.

De Grote Rebelse Tilburgse Voorleesmarathon

Zaterdag 26 januari, 11.00 - 17.00u
-

Durf groot te dromen, verhalen over inspirerende vrouwen

Het boek ‘Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes’ met verhalen over honderd inspirerende vrouwen heeft gelijkwaardigheid als uitgangspunt. Het is internationaal een groot succes en onlangs verscheen al het vervolg op dit succes. Want het zijn verhalen die het waard zijn om te delen.
Twintig inspirerende voorlezers delen de honderd verhalen; waaronder actrices Anouk Maas (GTST) en Jamie Grant (o.a. de tv-serie Klem) zangeres en performer KIZZY, wethouder van Emancipatie Erik de Ridder en zangeres Casita. Het talentteam van wereldkampioen Groundmoves Nasser el Jackson komt tijdens de marathon met een speciaal spektakel.

Meet & Greet

Zaterdag 26 januari, 10.30 - 11.00u
-

Meet & Greet

Binnenkort meer informatie.

Wobby workshop Risoprinten

Zaterdag 26 januari, 14.00 - 16.00u
-

Leer werken met de stencildruktechniek riso door kunstenaars Marjolein Schalk en Stephan de Weert

Kunstenaars Marjolein Schalk en Stephan de Weert introduceren aan de deelnemers de techniek van Risoprinten. Riso(graph) is een stencildruktechniek vergelijkbaar met zeefdrukken, het werkt alleen sneller en eenvoudiger. Met deze digitale stencilmachine, die lijkt op een kopieermachine, kunnen kleurrijke prints worden geproduceerd.

Tijdens deze workshop wordt gebruik gemaakt van door Wobby.club meegenomen ontwerpen, die door de deelnemers gecombineerd kunnen worden. De ontwerpen worden op de glasplaat van de Risoprinter gelegd en vervolgens gedrukt. Door er een tweede drukgang aan toe te voegen maakt iedereen zijn eigen combinatie van de ontwerpen, die o.a. bestaan uit abstracte patronen. Op een laagdrempelige manier wordt zo het proces van de techniek duidelijk gemaakt.

Wobby kinderworkshop Striptekenen

Zaterdag 26 januari, 13.30 - 15.30u
-

Ontwerp je eigen stripfiguur en vertel je verhaal door Jeroen de Leijer (VOL)

In deze workshop, door de geestelijk vader van Eefje Wentelteefje, ontwerp je zelf een stripfiguur en maak je je eigen korte stripverhaal.

Helaas zit de workshop striptekenen al helemaal vol. Kijk snel naar de rest van het programma om te zien wat er nog meer te doen is.

Ontdek de collectie – Kinderboekencollectie

Dagelijks van 11.00 - 11.45u
-

Rondleiding door Annemarie Bon

Annemarie Bon schrijft voor alle leeftijden prentenboeken, verhalenbundels, informatieve boeken en leesboeken, maar ook AVI-boekjes. Ze neemt kinderen en ouders mee op ontdekkingstocht door de nieuwe kinderbibliotheek.

Let op: voor deelname aan een rondleiding graag aanmelden via www.lochal.nl/rondleidingen

Haas wil worteltjestaart

Dagelijks van 12:30 tot 14:00u
-

Poppenkastvoorstelling van Haas door Gertie Jaquet en Annemarie Bon

Illustratrice Gertie Jaquet en Annemarie Bon bieden samen een spannende muzikale poppenkastvoorstelling aan rondom het prentenboek’ Haas wil worteltjestaart’. Terwijl Haas alle mogelijke moeite doet om eindelijk met zijn vrienden van worteltjestaart te kunnen genieten, loert Raaf op een geschikt moment om er met de taart vandoor te kunnen gaan. Wat vinden de kinderen dat gemeen als Raaf de taart inderdaad steelt. Zou dat nog wel goed aflopen?

-

Een nieuwe blik op oud terrein met Boswachter Frans Kapteijns

Een nieuwe blik op oud terrein. Op 26 januari organiseert Kunstloc Brabant een wandeling door de Spoorzone, onder leiding van Boswachter Frans Kapteijns en het team van Brabant Vertelt. Deze wandeling brengt je langs de verschillende monumentale gebouwen en kunstwerken die dit gebied rijk is. We starten in het kantoor van Kunstloc in de LocHal, daar maken we ook de naam van de route bekend die ontstaan is vanuit een winactie. De route is tot stand gekomen in samenwerking met Bibliotheek Midden-Brabant en is te vinden in de wandel- en fietsrouteapp van Brabant; Brabant Vertelt.

Wijze van aanmelden: www.brabantvertelt.nl/inschrijven

-

Een nieuwe blik op oud terrein met Boswachter Frans Kapteijns

Ontdek de Spoorzone op een verfrissende en gezellige manier! Op 26 januari organiseert Kunstloc Brabant een avondwandeling door de Spoorzone. Deze wandeling brengt je langs de verschillende gebouwen en kunstwerken in de Spoorzone die ’s avonds extra mooi belicht zijn. De wandeling wordt geleid door Boswachter Frans Kapteijns in samenwerking me het team van Brabant Vertelt en voor de liefhebbers is er Schrobbelèr aanwezig! De route is tot stand gekomen in samenwerking met Bibliotheek Midden-Brabant en is te vinden in de wandel- en fietsrouteapp van Brabant; Brabant Vertelt.

Wijze van aanmelden: www.brabantvertelt.nl/inschrijven

Tour: Ontdek het DigiLab

Dagelijks van 10:00 – 18:00u
-

Schud de uitvinder in jezelf wakker

Schud de uitvinder in jezelf wakker! Kom experimenteren met nieuwe technologie en de modernste hard- en software. In het DigiLab mag je zelf aan de slag met 3D-printen, virtual reality, robots programmeren en apps maken. Onze deuren staan open voor iedereen. Voor jong én oud. Voor voorlopers, maar juist ook voor digibeten. Ontdek het DigiLab, met het DigiLab Ontdekspoor!

Cyborgs & Wearables: Daniëlle Roberts

Zaterdag 26 januari, 11.30 - 12.00u & 12.30 - 13.00u
-

Presentatie Silence Suit

Daniëlle Roberts ontwikkelt wearables, installaties en visualisaties. Hierbij staat de data van de mens en haar omgeving centraal. Bijvoorbeeld bij haar ‘Silence Suit’: een wearable uitgerust met zowel fysiologische als omgevingssensoren waarmee de kwaliteit van een meditatiesessie wordt gemeten en de meditatie positief beïnvloed wordt door automatisch de omgeving aan te passen.

-

Mens en machine smelten samen in kunst

Een Cyborg is een samensmelting van mens en machine. Dat lijkt toekomstmuziek, maar als je kijkt naar hoe we technologie gebruiken om onszelf te verbeteren zijn we eigenlijk allemaal al een beetje Cyborg. Zo gebruiken we allemaal ‘uitwendige hersenen’ zoals mobiele telefoons of computers om te communiceren en dingen te onthouden. Sommige mensen hebben technologie al in hun lichaam verweven. Je kunt ook technologie óp je lichaam dragen, met ‘wearables’: draagbare technologie die een interactie met ons lichaam aan kan gaan.

Cyborgs & Wearables workshop

Zaterdag 26 januari, 13:00 – 17:00u
-

Maak je eigen kledingstuk met de Lilypad

Doe mee aan de workshop en maak je eigen wearable! Met de lilypad, een speciale Arduino mini computer die in kleding verwerkt kan worden, programmeer je een wearable die door middel van sensoren reageert op bijvoorbeeld temperatuur of lichaamsbeweging.

Meld je aan voor de workshop via digilab@bibliotheekmb.nl. Deelname is gratis. Als je je wearable mee naar huis wil nemen koop je de onderdelen die je gebruikt hebt (met een max. bedrag van 30 euro).

Cyborgs & Wearables kinderworkshop

Zaterdag 26 januari, 13:00 – 17:00u
-

Maak je eigen kleding met LED

Maak een lichtgevend kledingstuk met LED-lampjes. Schuif aan bij de knutseltafel in het Digilab, en maak bijvoorbeeld een strikje, haarband, masker of stropdas met lampjes!

Open inloop, deelname is gratis.

-

Kunstenaar en boer tegen voedselverspilling

Lelijke appeltjes kunnen juist heel smaakvol zijn. Speciaal voor de Grote Opening is een nieuwe installatie in de vorm van een levensgrote appel ontworpen. Je kunt er luisteren, kijken, tappen en proeven. Kunstenaar Lobke Meekes en de Brabantse fruittelers van de Stuifakker laten zien dat deze appeltjes helemaal niet verloren hoeven te gaan.

-

Hoe werkt jouw poepfabriek?

In HapStapPoepFabriek leren de kinderen op een speelse manier de werking van de fabriek in ons lichaam kennen: wat gaat erin en wat komt eruit? En hoe kun je deze fabriek gezond houden? Doe mee aan de HapStapPoepFabriek en leer alles over de werking van het maagdarmkanaal, voer testjes uit en proef blind waar de meeste vezels in zitten.

Insectenproeverij i.s.m. Patricia Stevens

Zaterdag 26 januari, 11:00 - 12:00u en 14:00 - 15:00u
-

Insecten: het voedsel van de toekomst

Durf jij een insect te eten? Draai aan het rad en maak kennis met de voedzame snack in de vorm van een meelworm sprinkhaan of andere soorten eetbare insecten. Tijdens het eten wordt door dr. Patricia Stevens, insectengoeroe en bioloog, informatie gegeven over het belang van insecten en hun voedingswaarden.

Het effect van weer en verkeer op fijnstof

Zaterdag 26 januari, 11:00 – 18:00u
-

Virtual Reality ervaring door Stijn Kaiser

Fijnstof in Virtual Reality. Virtual Reality ontwikkelaar Stijn Kaiser maakt het onzichtbare zichtbaar. Loop door een omgeving en pas het weer en verkeer aan om met eigen ogen te zien wat het effect is op de fijnstof in de lucht.

-

Een workshop door de Ruimtevaartschool voor kinderen

We gaan op vakantie naar Mars. Wat moeten we meenemen? En wat kunnen we meenemen? Heb je een paspoort nodig onderweg? Een voorproefje van de Ruimtevaartschool, een weekendprogramma van 6 zondagen medio september 2019.

-

Scholieren meten klimaat Reeshof, op de fiets…

Een groep middelbare scholieren heeft hun eigen sensoren gebouwd om op de fiets het klimaat in de Reeshof te meten. De resultaten van dit project en de plannen voor de toekomst worden hier gepresenteerd.

Blauwe Tuinen

Zaterdag 26 januari, 14:00 - 14:45u
-

Burgerwetenschap en het meten van bodemvochtigheid

Een substantieel deel van Tilburg is achtertuin. Groen of betegeld, fietsenstalling of oase. Als we de bijen willen helpen met meer onbespoten bloemen, of speciale plantensoorten meer kans willen geven kunnen we samen met tuineigenaren veel voor elkaar krijgen. Bijvoorbeeld door het regenwater in de grond te laten lopen, in plaats van in het riool. Kom luisteren naar de mogelijkheden en de plannen voor de toekomst!

Lezing door Bas van der Gaag

Zaterdag 26 januari, 15:00 – 15:45u
-

Waarom jouw data van jou is en moet blijven i.s.m. De Data Vakbond

Bas van der Gaag, voorzitter van de Data Vakbond komt vertellen waarom jouw data van jou is en moet blijven.

Casual Gaming

Zaterdag 26 januari, 10:00 - 14:00u en 18:00 - 19:00u
-

Speel de beste games op playstation, PC, Nintendo Switch en NES

Het GameLab is tussen workshops en masterclasses door gewoon open voor causual gaming met de beste games van het moment op Playstation, PC, Nintendo Switch en NES. Op vrijdag en zaterdag is de adviesleeftijd 12+.

Masterclass gamedeveloping

Zaterdag 26 januari, 14:00 - 17:00u
-

Tips & tricks van een Gamedeveloper

Een gamedeveloper komt vandaag naar het GameLab om jou van alles te leren over game ontwikkeling. In deze workshop krijg je les van een professional in een specifieke game developing skill. Wie er komt en welke skills behandeld worden blijft nog even geheim. Neem je laptop mee of gebruik onze apparatuur.

Deelname is gratis, aanmelden is gewenst via gamelab@bibliotheekmb.nl

Leeftijd: 16+

Ask me Anything Gamedeveloper

Zaterdag 26 januari, 17:00 - 18:00u
-

Stel je vragen

Na de masterclass Gamedeveloping is er tijd om de Gamedeveloper van alles te vragen over gamedevelopment.

Ik kim sim. Pirke höske kwèèk

Dagelijks van 13:00 – 17:00u
-

Bekijk de ontwikkeling van het leesonderwijs Tilburg via VR

Via Virtual Reality gaan we kennismaken met frater Caesarius Mommers en zijn leesmethode. Vanuit zijn wereld zien we de ontwikkeling van de leesplank als didactisch instrument tot uitdrukkingsmiddel van dialect en identiteit van onze stad Tilburg. Proeverij in samenwerking met Stadsmuseum Tilburg, Stichting Tilburgse Taol, de Fraters van Tilburg en TilburgsAns.

-

Start werkplaats, open tot 1 april

Opening werkplaats Tilburgs leesplèngske om 13.00 uur. In deze werkplaats wordt tot 1 april gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuwe Tilburgse Leesplank.

-

Maak een begin aan de Tilburgse Leesplank

Samen met de bezoekers gaan we een begin maken met de nieuwe Tilburgse leesplank. Bezoekers kunnen tijdens de workshop aan de slag met de symbolen waar zij van vinden dat deze een plaats horen te krijgen op de nieuwe leesplank. Deze workshop is van 14.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis. Aanmelden niet nodig.

Boeken van de vloer tot het plafond

Zaterdag 26 januari, 10:00 – 18:00u
-

De taal en letterkunde collectie door docenten Nederlands

Je kunt er niet naast kijken. Het WoordLab is van de vloer tot en met het plafond gevuld met boeken. Samen vormen ze de taal- en letterkunde collectie. Docenten Nederlands delen hun kennis van taal en literatuur, halen de meest interessante werken voor je uit de kast en beantwoorden al je vragen.

Ontdek de LocHal

Dagelijks om 10.00 - 10.45u en 14.00 - 14.45u
-

Onze gidsen leiden je rond (VOL)

Maak kennis met de veelzijdige LocHal. Nergens werk en studeer je creatiever en meer ontspannen. Wij, de Bibliotheek Midden-Brabant, KunstLoc Brabant en Seats2meet, nemen je als kersverse bewoners mee naar het verleden, heden en de toekomst van onze monumentale LocHal tijdens een rondleiding van 30 tot 45 minuten.

Helaas zitten alle rondleidingen door de LocHal vol. Er is wel nog plek bij onze collectierondleidingen. Deze reserveer je hier.

Ontdek de collectie – Kinderboekencollectie

Dagelijks van 11.00 - 11.45u
-

Rondleiding door Annemarie Bon

Annemarie Bon schrijft voor alle leeftijden prentenboeken, verhalenbundels, informatieve boeken en leesboeken, maar ook AVI-boekjes. Ze neemt kinderen en ouders mee op ontdekkingstocht door de nieuwe kinderbibliotheek.

Let op: voor deelname aan een rondleiding graag aanmelden via www.lochal.nl/rondleidingen

Ontdek de collectie – Kookboekencollectie

Dagelijks van 11.00 - 11.45u
-

Rondleiding door Guus Tuerlings

Fans van kookboeken kennen Guus Teurlings van zijn Tilburgse kookboekenwinkel 63graden. Deze winkel heeft een aanbod van meer dan 2.200 titels. Laat je door deze kenner gidsen door de wereld van de kookboeken en ontdek hoe culturen elkaar ontmoeten in de keuken.

Let op: voor deelname aan een rondleiding graag aanmelden via www.lochal.nl/rondleidingen

Ontdek de collectie – Nieuwste romans

Dagelijks van 15.00 - 15.45u
-

Rondleiding door een expert van Tilt

Tilt ‘Laat de letteren leven’ in Brabantse steden en is daarnaast vooral bekend van het jaarlijkse literaire festival in Tilburg. Laat je door Tilt gidsen door ‘de straat’, langs de romans die het laatste jaar zijn verschenen.

Let op: voor deelname aan een rondleiding graag aanmelden via www.lochal.nl/rondleidingen

Ontdek de collectie – Stripcollectie

Dagelijks van 11.00 - 11.45u
-

Rondleiding door Jeroen de Leijer

Striptekenaar Jeroen de Leijer is vooral bekend van Eefje Wentelteefje. Hij maakte daarnaast onder meer Radio Bergeijk (naar het gelijknamige radioprogramma) en Ragnar Plasbips. Jeroen gidst je door de strips voor jongeren en volwassenen.

Let op: voor deelname aan een rondleiding graag aanmelden via www.lochal.nl/rondleidingen

Ontdek de collectie – Filosofiecollectie

Dagelijks van 15.00 - 15.45u
-

Rondleiding door filosofen Daan Keij en Tom van de Wijgert

De uitgebreide filosofiecollectie vraagt om een nadere kennismaking. Laat je meenemen op ontdekkingstocht door Daan Keij en Tom van de Wijgert. Beiden studeerden filosofie en werken in de bibliotheek.

Let op: voor deelname aan een rondleiding graag aanmelden via www.lochal.nl/rondleidingen

Ontdek de collectie – Poëziecollectie

Dagelijks van 15.00 - 15.45u
-

Rondleiding door Nick J. Swarth

De Nederlandstalige poëzie en haar geschiedenis, verhalen, successen en schandalen. Dichter, performer Nick J. Swarth kent ze en kan daar meeslepend over vertellen. Hij neemt je mee op ontdekkingstocht boven in de LocHal.

Let op: voor deelname aan een rondleiding graag aanmelden via www.lochal.nl/rondleidingen

Film TextielLab

Doorlopend. Locatie: Videoscherm 2e etage.
-

Film TextielLab

Deze korte film door Frans Parthesius toont de totstandkoming van de textiele wanden in de LocHal, ontwikkeld door ontwerpstudio Inside Outside in samenwerking met het TextielMuseum|TextielLab. De film biedt inzicht in de ontwerpfase, de ontwikkeling, de productie, het assembleren en de finale installatie: een bijzondere blik achter de schermen van dit indrukwekkende project.

Film Transformatie

Doorlopend. Locatie: Videoscherm 2e etage.
-

Film Transformatie

De film ‘Transformatie’ gaat niet alleen over de transformatie van de LocHal maar ook over hetgeen de plek en de partners in die LocHal betekenen voor stad en samenleving.

Fotodocumentaire ‘Wheels of Time’

Dagelijks. Locatie: Videoscherm 2e etage.
-

Van stoere spoorwerkplaats tot kloppend stadshart

‘Wheels of Time’: van stoere spoorwegwerkplaats tot kloppend stadshart. Gerdien Wolthaus Paauw fotografeert de transformatie van de Tilburgse Spoorzone tussen 2013 en 2020 in ‘stones & stories’. Al fotograferend ontdekt ze hoe vergeetachtig het geheugen is en het belang van documentatie. Fotografie als anker tegen de vergetelheid en als bron van beeldverhalen. Gerdien zal dit zelf tussen 14:30u en 15:30u toelichten.

De Jaozeetie

Dagelijks, StadsBalkon
-

Rariteitenkabinet met een typisch Tilburgse twist

Jaozeetie! Een prachtige Tilburgse uitspraak als reactie op een sterk verhaal of op een onwaarschijnlijke gebeurtenis. De Jaozeetie is soort van rariteitenkabinet met een typisch Tilburgse twist. Zo’n vijftig verhalen komen in De Jaozeetie aan bod. Van lang geleden, maar ook de meer recente geschiedenis van de stad. De vele voorwerpen, foto’s en geluidsfragmenten zullen bij sommigen herinneringen oproepen, voor anderen zijn ze nieuw. Tijdens de maand januari is De Jaozeetie te zien op het stadsbalkon, in de LocHal.

Presentatie Pien den Hollander

Dagelijks, Ingang Noord, 13.00 - 17.00u
-

Kunstenares die ontwerp voor noordingang maakte

Kunstenares Pien den Hollander heeft begin 2018 deelgenomen aan talentontwikkelingstraject ‘De Kunstopdracht’ van Kunstloc Brabant. Haar winnende ontwerp wordt binnenkort gerealiseerd bij de entree van de LocHal aan de Burgemeester Brokxlaan. Tijdens de Grote Opening geeft Pien een presentatie om je kennis te laten maken met dit bijzondere ontwerp. Jij kunt zelf ook onderdeel worden van deze nieuwe Tilburgse deur door bij te dragen aan haar crowdfund-campagne. Als tegenprestatie ontvangen donateurs namelijk een uniek stukje genummerd staal dat uit de deur wordt gesneden.

Pien den Hollander

Noordingang & doorlopend
-

Kunstloc presenteert: Pien den Hollander over ontwerp entree

Toelichting van Pien dagelijks van 13:00u tot 17:00u.