Hoe kun je tests uitvoeren om te kijken of je een goede condensdroger hebt aangeschaft? Een aantal tips en tricks op een rijtje!

Tijdens onze tests houden we uiteraard rekening met de ergonomie van het toestel (grootte van de AEG condensdrogers, volume van de trommel…) en het algemene gebruiksgemak (zijn de programma’s volledig en gemakkelijk te begrijpen, is de selectie intuïtief, is het laden eenvoudig, zijn de opties relevant, zijn de filters gemakkelijk te reinigen, zijn de accessoires voorzien…).

  • Vervolgens voeren we metingen uit van het elektriciteitsverbruik (in kWh), het droogrendement en het geluidsniveau. Eerst beginnen we met een kleine lading wasgoed (3 kg), waarbij we het katoenprogramma “klaar om te strijken” kiezen, vervolgens “klaar om op te slaan” en ten slotte “extra droog”. Vervolgens laden we het apparaat tot 80% van de maximale capaciteit en starten we een “extra droog” katoenprogramma op bijvoorbeeld een Samsung condensdroger.

Op welke manier kunnen we besparen met een condensdroger?

Om het rendement en de kwaliteit van het droogproces te bepalen, houden we rekening met het resterende vochtgehalte in de vezels na een cyclus door tegelijkertijd de duur ervan te meten. Om redenen van eerlijkheid berekenen we de droogtijd in minuten per kg gedroogd linnen.

  • Dit is zinvoller, niet in de laatste plaats omdat de capaciteiten anders zijn, maar ook omdat sommige drogers sensoren in de trommel hebben om de droogtijd aan te passen aan het water dat in de vezels van de kleding of de lakens achterblijft.
  • Tot slot wordt het geluidsniveau gemeten in onze testkamer, met behulp van een geluidsniveaumeter, op een afstand van 1 m, voor een “ready-to-stow” cyclus (de meest gebruikte), waarbij de droger wordt geladen met 3 kg wasgoed.